Jack London - Martin Eden



Herkese merhaba,

Meydan okumanın 21. günü. 7 günümüz kaldığına inanamıyorum hala.. Bugünün konusu; herhangi bir konu hakkında eleştiri yazısı yazmak. Açıkçası benim çok da başarılı olduğum bir olay değildir; ama madem meydan okumadayım, o halde sınırlarımı zorlayacağım.

Son okuduğum kitaplardan biridir Jack London'ın Martin Eden'ı. Elazığ'a ilk geldiğimiz hafta, afişlerden kitap fuarı olduğunu görüp çok sevinmiş ve daha evi tam yerleştirmeden arabaya atlayıp fuar alanını bulmak için yola çıkmıştık. İşte o fuardan aldığım bir kitaptı, bu sebeple yeri bende ayrıdır.

Martin, işçi sınıfından, hayatı denizlerde geçmiş, kendi tabiri ile kültürü, görgüsü olmayan bir gençtir. Bir gün sokakta zengin sınıfından biri için girdiği kavga ile hayatı değişir. O kavga sayesinde ilk kez üst sınıftan bir ailenin evine yemeğe konuk olur ve orada gördüğü kıza aşık olur. Martin'in aşık olduğu kadına ve onun içinde bulunduğu sınıfa ulaşabilmek için verdiği çaba o kadar güzel anlatılmış ki... Ancak bu insanların arasına girdikçe aslında onların ne kadar da yozlaşmış olduğunu farkeder. Sınıfa girmeyi başarmıştır; ama bilgili, kültürlü iken mi mutluydu yoksa beş parasız, sokaklarda kavga ederken mi...

Bu kitapta şunu anladım ki; aslında sahip olduğumuz şeyler içerisinde bizim için önemsiz görülenler onlara sahip olmayanların hedefleri olabilir. Ve bizim önemsemediğimiz şeyler, başkalarının tutkusu olabilir. Eğer herhangi bir hayalin varsa o hayale ulaşabilmek için tutkundan asla vazgeçme.

Kitap ile ilgili son bir not; yazarı Jack London kendi hayatından esinlenerek yazmıştır. Yani Martin Eden aslında Jack London'dır :)

Sevgiler.

Yorumlar

  1. Kitap çok güzelmiş ve senin kitaptan anlatımların,verdiği mesaj...
    O kadar doğru ki biz kıymet vermiyoruz ama bazı insanların hayali olabiliyor.
    Sevgiler Tülaycığım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim İnci'ciğim :) Kitabı okumanı tavsiye ederim :)

      Sil
  2. okudum ama çevirisini beğenmediğim için mutlaka bir kez daha okuyacaüım bir kitap benim de

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de bu yayınevininkini deneyebilirsin, bana akıcı geldi çevirisi.

      Sil
  3. Okumadığım kitaplardan birisiydi konusu güzelmiş teşekkürler yorum için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim değer verip yorum yaptığınız için :)

      Sil
  4. Öyle haklısın ki beğenmeyip şikayet ettiğimiz en ufak şeyler bile başka insanın hedefi olabiliyor , insanoğlu maalesef nankörüz .

    YanıtlaSil
  5. Bir kaç kitabı ile bu da okuduklarım arasında,ne güzel aktarmışsınız.
    Emeğinize sağlık.
    ( Masumuyetimizi kaybetmeden hangi sınıfta olursa olsun,yaşayabilmek çok zor olsa gerek)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz de ne doğru yazmışsınız; masumiyetimizi kaybetmeden..

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar