Bokashi Kompost
Herkese selam,
Bu aralar “evden nasıl daha az atık çıkartırım” la yanıp
tutuşurken birkaç kez karşıma çıkan kompost yapma olayını araştırmak istedim. Araştırırken de karşıma böyle tatlı çocuk kitapları çıkmadı değil...
Maalesef hala daha şehirde ve bir apartman dairesinde
oturduğum için kompost yapımında, yaşadığım ortama uygun olan en ideal yöntemin “Bokashi
Yöntemi” olduğunu öğrendim ve onunla ilgili biraz araştırma yaptım.
Yöntem; evinizdeki organik atıkların hava almayan bir kap
içerisinde üzerine EM (Etkin mikoorganizma) eklenmesi ile çürüyerek gübreye dönüşmesi esasına dayanıyor.
EM’yi ilk bulan Japon biliminsanı Dr. Teruo Higa’ya göre 3 tip mikroorganizma
var; pozitif, negatif ve fırsatçılar. Fırsatçı mikroorganizmalar ortamda
hangisi yoğunsa ona dönüşürlermiş; örneğin negatif mikroorganizmalar mı çok, hoopp fırsatçılar da negatif oluverirlermiş. EM’nin esas amacı ortamdaki pozitif
mikroorganizmaları arttırıp fırsatçıların da pozitif hale gelmesini
sağlamakmış.. (vay arkadaş, insanlar ne güzel şeylerle uğraşıyorlar yahu.. ) EM’yi
çeşitli tedarikçilerden alabileceğimiz gibi evde de yapabiliyormuşuz. Evde
yapım aşamaları biraz meşakkatli; ancak tutturursanız da çok zevk alarak
yapacağınız türden. (Evde yapım olayını merak edenler şuradan inceleyebilirler.)
Kompost yapmanın en önemli püf noktası hava almayan bir kap.
Hatta 20 kg’lık peynir kapları bu iş için oldukça iyi oluyormuş (gıda ile
temasa uygun olması sebebi ile) Kovamızın dibine bir süzgeç yerleştiriyoruz ve
dibine yakın bir yere de musluk takıyoruz. Mutfak artıklarımızı ki
bunlar; yemek yaparken kullandığımız soğan kabukları, yumurta kabukları, et-balık-tavuk-süt
ürünleri vb. gibi aklınıza gelebilecek her türlü organik atık olabilir, kovamıza ekliyoruz; ancak çok fazla sıvı ürün koymazsak iyi olurmuş. Atıkları
her eklediğimizde üzerine bir avuç kadar EM ilave ediyoruz, yukarıdan bir tepsi
veya benzeri bir malzeme ile iyice sıkıştırıyoruz. Eklemeleri 2 günde bir
yapabiliriz.2 hafta sonunda fermentasyon süreci tamamlanıyor, yani gübreniz oluşuyormuş. :)
Hani ilk başta dibe süzgeç koymuştuk ve bir musluğumuz vardı
ya. İşte gün aşırı o musluğu açarak kovamızın dibinde biriken sıvıyı boşaltmamız
gerekiyormuş. Ve bu su da çok kıymetliymiş. Şöyle ki 1’e 100 oranında klorsuz
su ile seyreltip bahçemizde, balkon bitkilerimizde hatta lavabo giderlerimizde
bile kullanabilirmişiz. Görüyorsunuz hiçbir şeyi israf etmiyoruz.. En çok bunu
seviyorum. :)
Son olarak bir uyarı; sürecin hiçbir aşamasında metal
kap,kaşık,süzgeç vs kullanılmamalıymış. Ayrıca küflenmiş gıdalar kovaya
eklenmemeliymiş.
Benim bahçeli bir evim yok; ancak apartmanımızın bahçesinde
ağaçlar ve çeşitli bitkiler var. Elde ettiğim komposttan birer avuç bu
ağaçların diplerine atabilirim ya da evimdeki bitkilerde kullanabilirim diye
düşünüyorum. Sonuç olarak kompostu yaparak en önemli amacım olan daha az atık
çıkartma işine bir adım daha yaklaşmış olacağım. Bana şans dileyin... :)
Sevgiler...
ay ilk defa duyduğum bir şey bu... iyi ki bu bloglar var ya bir sürü şey öğreniyoruz
YanıtlaSilDeğil mi?Bakalım bugün daha neler öğreneceğiz...
Silçalışan şehir insanı için çok zormuş gibi... belki bir başlasak devamı gelir... bu bilgilendirmeler de teşvik ve motive edici olmuş... ama sanki bunu deneyimlemiş ve pratize etmiş kişilerin bilgisine hala çok ihtiyaç var gibi... biraz daha yayılsa, sıradanlaşsa ve normalleşse... daha kolay hayatımızın parçası olacak sanki...
YanıtlaSilEvet,şu anda biraz teorik kalıyoruz;ama benim çevremde de yapan insanlar var.Başlarda unutuyorsun, atıkları direkt çöpe atıyorsun;ancak sonra alışkanlık haline geliyor ve komposta ayırıyorsun.Alışmak için zaman lazım;ama bence yapabiliriz.
SilBunun benzerini bizimkiler yapıyorlar. Küçük bir bahçemiz var. Evde çıkan çöpleri doğal olanları hepsini bir kapta biriktirip bahçedeki çukura döküyorlar üzerine de bir miktar toprak atıyorlar. Sevgili anneciğim doğal gübre yaptığını söylüyor. Bana hiç bakmayın ben hiç anlamam bu işlerden :)
YanıtlaSilNe güzel..Ne varsa eskilerde var zaten, bizden çok daha iyiler bu konuda :)
SilBöyle şeylerle uğraşıp kıymet vermeniz harika. İyiki böyle bir yazı paylaştınız belki sizden etkilenip yapanlarda olur.
YanıtlaSilEvet, biraz olsun farkındalık yaratabildiysem ne mutlu bana.Teşekkür ederim.
SilIlk kez duyuyorum biraz meşakkatli gibi sanki. Ama sonucu güzel olacak.
YanıtlaSilUmuyorum,bakalım :)
SilTülin yaa aynı şeyleri yazmamıza kaç puan peki :)) süpersiniz. bol şans :*
YanıtlaSilYaaa...Ben birkaç gün takip edemedim yazılanları..Öyle mi? Serap sen başla yapmaya ben geliyorum :)
Sil